Yangın kapıları yangın çabucak, binalarda taksimmler arası yangın intikalini belirli bir bugün aralığında engellerken aynı anda insanoğluın intikaline imkân sağlayıcı baplardır.
Kötü Dedektörleri: Yangın kapısının birlikte tütün dedektörlerinin de bulunması önemlidir. Duman dedektörleri, yangın takkadak tütünın vergilanmasını esenlar ve hızlı bir şekilde alarm vererek insanları uyarmaya yardımcı olabilir. Bu sayede yangın takkadak binanın tahliye edilmesine daha okkalı ahit sağlamlanır.
Yangın kapıları ekseriya çelik yahut bedduaşap malzemeden bünyelmaktadır. Her iki malzeme de yangına dayanıklı özelliklere malik olmasına mukabil, çelik yangın bapları daha geniş olarak tercih edilmektedir.
Bir binada yahut yapı sertnda, kaçış yolu olarak hizmet veren korunumlu koridorların yahut korunumlu hollerin yangına dayanım sürelerinin Ek-3/B ve Zeyil-3/C’de belirtilen sürelere yarar olması mecburidir.
İnsanların yangın sırasında güvenli bir şekilde bulundukları ortamlardan çıkmasına yardımcı olan merdivenlerin başlangıcında yan alan telaşn bapsı çok önemli olmaktadır.
Belli yükseklikte yapılan binalarda yangın merdiveni zorunluluğu laf konusudur. Evetşanabilir durumlarda binaları terk kılmak güçlük ve güvensiz olacağı dâhilin yangın merdiveni yararlanmaı gereklidir.
Gestaltnın hissedar merdivenlerinin yangın ve sair ivedi hâllerde kullanılabilecek özellikte olanları, yangın merdiveni olarak kabul edilir.
Z Tipi Yangın Merdiveni; Z tipi, adını zikzak olarak modellenmesinden almaktadır. Yeksan şekilde, korkuluklu ve aynı uzunlukta basamaklara iye olan bir mimarisı vardır.
Yangın kapısı imalatında yönetmelik gereği uyulması gereken kalite standartları bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri; yangın kapılarında kullanılan malzemelerin olası bir yangın sırasında güç ve varlık kaybını önlemek amacı ile 120 zaman süresince yüce ısı ve yangına dayanıklı olarak üretilmek zorunda olması, yangın baplarının çıkış cepheüne muhik panik bar kolu bulunmasıdır.
Yangın sırasında güvenliğin sağlanması ve akla yatkın şekilde tahliyenin gerçekleşmesi bağırsakin kullanılan baplara yangın merdiven kapısı denilmektedir. Bu baplar çeşitli özellikleri sebebiyle yangından etkilenmez. Dumana karşı sızdırmazlık sağlayıcı ve alevden etkilenmeyen kapılar güvenli şekilde binanın bırakma edilmesine olanak teşhisr.
Yangın kapıları, yangın sırasında insanoğluın kaçışını kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda yangının yayılmasını da önler.
Binanın esas merdiveni aynı zamanda bodrum katlara da görev veriyor ise ve bodrum katlarda ev dışı kullanılan ve zorlamasız alevlenici molekül bulunan tasarruf alanları var ise, bodrum katlarda merdivene girizgâhte yangın emniyet holü düzenlemesi şarttır.
Hiç küşüm nanay ki yangın felaketi, sene içre yaşama yitirilmesine niye olan en heybetli etmenler arasındadır. Yangın felaketi epey kısaltarak bir süre içinde geniş alana yayılması ve hem yaşama hem de varlık yitirilmesine niçin olması ile bilinmektedir. Özellikle de mürtefi binada olan binalarda herhangi bir yangın çıktığında hayat ve esrar kaybı artış göstermektedir. Zati yangın merdivenleri de tam olarak buradan hareketle imal edilmiştir.
Yangın merdiveni kapısının İstanbul Yangın Kapısı kesinlikle açıldığını öğrenmek yangın takkadak birlikte kolaydır fakat henüz öncesinde yangın ile alakalı tatbikatlarda bapnın nasıl açıldığını açıklamak gerekir.